Sonos PLAY:3 Handleiding

Wednesday, July 19, 2017
Download

DIT DOCUMENT BEVAT INFORMATIE DIE ZONDER VOORAFGAANDE KENNISGEVING KAN WORDEN GEWIJZIGD. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of overgedragen in enige vorm of via enige methode, elektronisch of mechanisch, met inbegrip van maar niet beperkt tot fotokopieën, opnamen, zoekmachines of computernetwerken, zonder schriftelijke toestemming van Sonos, Inc. Sonos en alle Sonos-productnamen en -slogans zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Sonos, Inc. Sonos Reg. U.S. Pat. & Tm. Off. Sonos-producten kunnen beschermd zijn door één of meerdere octrooien. Informatie over deze octrooien kunt u vinden op: sonos.com/legal/patents AirPlay®, Apple Music™, FairPlay®, iPad®, iPhone®, iPod®, iTunes® en OS X® zijn in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerde handelsmerken van Apple, Inc. Windows® is een in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. Android™ is een handelsmerk van Google, Inc. Amazon, Kindle, Kindle Fire, het logo van Amazon Kindle en het logo van Kindle Fire zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of zijn filialen. Sonos maakt gebruik van MSNTP-software, ontwikkeld door N.M. Maclaren aan de Universiteit van Cambridge. © Copyright, N.M. Maclaren, 1996, 1997, 2000; © Copyright, University of Cambridge, 1996, 1997, 2000. Alle andere genoemde producten en diensten kunnen handelsmerken of servicemerken van de respectievelijke eigenaars zijn. maart 2017 © 2004-2017 Sonos Inc. Alle rechten voorbehouden.

Sonos PLAY:3 PLAY:3® is de meest veelzijdige draadloze Sonos-speaker om met elke Sonos-controller te bedienen en te genieten van de muziek die u wilt, overal in huis (zie Sonos-app voor meer informatie). • Drie speciaal ontworpen drivers (2 drivers voor de middentonen en één tweeter) met afzonderlijke versterkers • Zet PLAY:3 verticaal of horizontaal neer en de software past de sound aan voor een optimale geluidskwaliteit. • Werkt naadloos samen met het volledige assortiment aan Sonos-producten. Een nieuw Sonos-systeem? Met een paar eenvoudige stappen is uw Sonos-systeem klaar om al uw muziek af te spelen. Volg de installatie-instructies in de doos met de PLAY:3. Wanneer u die hebt geïnstalleerd, kunt u op elk moment extra Sonos-componenten toevoegen. Opmerking:Als u niet van plan bent om naar muziek te luisteren in de kamer waar uw breedbandrouter staat, kunt u een Sonos BRIDGE ™ (afzonderlijk aan te schaffen) aansluiten op de router om het draadloze SonosNet™-netwerk te activeren en dan de PLAY:3 neerzetten waar u wel naar muziek wilt luisteren. Toevoegen aan een bestaand Sonos-systeem? Sonos kan eenvoudig kamer voor kamer worden uitgebreid. Als u deze PLAY:3 aan een bestaand Sonos- systeem wilt toevoegen, raadpleegt u Toevoegen aan een bestaand Sonos-systeem.

2 Productgids Uw thuisnetwerk Om de Sonos-app te kunnen gebruiken, moet je apparaat met hetzelfde netwerk als Sonos zijn verbonden. Ga voor hulp naar http://faq.sonos.com/searching. Vereisten Luisteren naar muziekservices, internetradio en muziek die op je computer of NAS-apparaat (Network- Attached Storage) is opgeslagen, is alleen mogelijk als je thuisnetwerk aan onderstaande vereisten voldoet. Opmerking:Het Sonos-systeem biedt gratis, online software-updates waarvoor een snelle internetverbinding nodig is. Je ontvangt deze updates alleen als je het Sonos-systeem hebt geregistreerd, dus vergeet niet om tijdens de installatie het systeem te registreren. We zullen je e-mailadres niet aan andere bedrijven doorgeven. • Een breedbandverbinding via DSL, kabelmodem of glasvezel voor het goed af kunnen spelen van muziekservices. (Als je internetprovider alleen internettoegang via satelliet aanbiedt, ondervind je mogelijk problemen met afspelen vanwege schommelingen in de downloadsnelheid.) • Als je modem geen modem-routercombinatie is en je wilt de automatische online updates van Sonos ontvangen of muziek van een muziekservice streamen, moet je een router in je thuisnetwerk installeren voordat je Sonos aansluit. Opmerking:Sonos communiceert over een 2.4GHz-thuisnetwerk en ondersteunt de 802.11 b/g/n-standaard voor draadloze technologie. 802.11n only- netwerkconfiguraties worden niet ondersteund. Verander de instellingen van je router naar 802.11 b/g/n of sluit een Sonos-product op je router aan. • Sluit een Sonos BOOST of een speaker op je router aan als: • je een groot huis hebt waar de draadloze prestatie niet optimaal is en je de draadloze prestatie van het Sonos-systeem wilt versterken. • je draadloze netwerk zwaar wordt belast door streaming video en internetgebruik en je een apart draadloos netwerk wilt creëren, uitsluitend voor je Sonos-speakers. • je thuisnetwerk alleen de 5GHz-band gebruikt (en niet naar 2.4GHz kan worden overgeschakeld). • je je router hebt ingesteld om alleen 802.11n te ondersteunen en je de instelling niet kunt wijzigen om 802.11 b/g/n te ondersteunen. • Voor het beste resultaat sluit je je computer of het NAS-station waarop je persoonlijke muziekbibliotheek staat met een ethernetkabel op je router aan.

Sonos PLAY:3 3 Sonos-app U kunt de gratis Sonos-app met alle compatibele apparaten gebruiken, waaronder: • Sonos-app (Android)—Android 4.0 en hoger; voor bepaalde functies is mogelijk een hogere versie vereist. Tik op de knop Play Store of Market op uw Android-apparaat om de gratis Sonos-app van Google Play te downloaden. • Sonos-app (iOS)— iPhone, iPad en iPod touch met iOS-versie 8.0 en hoger; voor bepaalde functies is mogelijk een hogere versie vereist. Tik op de knop App Store op uw iPhone, iPod touch of iPad om de gratis Sonos-app te downloaden of download de app van iTunes®. (Als u de app via iTunes downloadt, moet u het systeem eerst synchroniseren om het Sonos-logo op het apparaat te kunnen zien.) • Sonos-app (pc)—Windows® 7 en hoger; voor bepaalde functies is mogelijk een hogere versie vereist.  Download van onze website op www.sonos.com/support/downloads. • Sonos-app (Mac)—Macintosh® OS X 10.9 en hoger.  Download van onze website op www.sonos.com/support/downloads. Opmerking:Sonos CONTROL is niet langer verkrijgbaar, maar wel compatibel met uw nieuwe Sonos-product.

4 Productgids Voorkant Sonos PLAY:3 Opmerking:De voorplaat van de Sonos PLAY:3 kan niet worden verwijderd. Knoeien met de voorplaat kan leiden tot beschadiging van de PLAY:3. Aan/uit Het Sonos-system kan altijd aan blijven staan. Het systeem gebruikt bijna geen elektriciteit wanneer er geen muziek wordt afgespeeld. Als u het spelen van muziek in alle kamers wilt stopzetten, selecteert u Alles pauzeren in het menu Kamers. Als u het streamen van audio in één kamer wilt stopzetten, drukt u op de knop Afspelen /Pauzeren op de speler. Statuslampje Geeft de huidige status van de PLAY:3 aan. Wanneer de PLAY:3 normaal werkt, kunt u het witte licht van de statusindicator in- en uitschakelen. Voor een compleet overzicht van de statuslampjes gaat u naar  http://faq.sonos.com/led. Afspelen / Pauzeren Schakelt tussen het afspelen en pauzeren van audio in deze kamer (speelt standaard vanaf dezelfde muziekbron wanneer opnieuw ingedrukt, tenzij een andere bron is geselecteerd) • Druk één keer om het streamen van audio te beginnen of te stoppen • Druk twee keer om naar de volgende track te springen (indien mogelijk met de geselecteerde muziekbron) • Druk drie keer om naar de vorige track te gaan (indien mogelijk met de geselecteerde muziekbron) Volume omhoog (+)  Druk op deze knoppen om het volume bij te stellen. Volume omlaag (-)

Sonos PLAY:3 5 Achterkant PLAY:3 Montagegat met schroefdraad De Sonos PLAY:3 heeft een geïntegreerd montagegat aan de achterkant 1/4” / zodat het apparaat desgewenst aan een muur gehangen kan worden 20-draads (montagebeugel niet meegeleverd). Voor meer informatie raadpleegt u Wandmontage van de PLAY:3. Ethernetpoort Gebruik ethernetkabels van categorie 5 om verbinding te maken met een router, computer of ander netwerkapparaat, zoals een NAS-apparaat (Network Attached Storage). Ledlampjes: • Geel knipperend (netwerkactiviteit) • Groen (verbinding) Ingang netvoeding  Gebruik het meegeleverde netsnoer om het apparaat op een stopcontact aan (~100 - 240 V, 50 - 60 Hz) te sluiten (door gebruik te maken van een andere dan de meegeleverde voedingskabel, komt de garante te vervallen). Steek het netsnoer in PLAY:3 en zorg ervoor dat het snoer stevig vast zit.

6 Productgids Locatie selecteren U kunt de Sonos PLAY:3 neerzetten waar u maar wilt. Met de compacte afmetingen kunt u de PLAY:3 op het aanrecht zetten of meenemen naar de patio. Om er het meeste uit te halen, moet u de volgende richtlijnen aanhouden: • PLAY:3 kan horizontaal of verticaal worden neergezet, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Wanneer de stand wordt gewijzigd, worden de instellingen van de equalizer automatisch aangepast om te zorgen voor het best mogelijke geluid. • De PLAY:3 is zo ontworpen dat het apparaat ook goed werkt wanneer het tegen een muur of ander oppervlak aan staat. Voor de beste prestaties verdient het aanbeveling om meer dan 2,5 cm ruimte te laten aan de achterkant van het apparaat. • U moet oppassen wanneer u de Sonos PLAY:3 dichtbij een oudere CRT- of beeldbuistelevisie zet. Als u merkt dat de beeldkwaliteit lijdt onder verkleuring of vervorming, zet u de PLAY:3 verder van de televisie af. • De PLAY:3 is niet waterbestendig. Laat het apparaat niet buiten staan wanneer het regent en zet het niet vlakbij water. Wandmontage van de PLAY:3 Sonos PLAY:3 heeft een montagegat met een standaard 1/4”-20 schroefdraad. Desgewenst kunt u de PLAY:3 eenvoudig aan de muur hangen met een passende montagebeugel (niet meegeleverd). Kies een plek dichtbij een stopcontact waar geen sprake is van hitte, stoom, druppelend water of verborgen bedrading, en volg de instructies die bij de montagekit zijn geleverd. Opmerking:De montagebeugel die u koopt, moet ten minst 4,5 kilo kunnen ondersteunen. (4.5 kg).

Sonos PLAY:3 7 Toevoegen aan een bestaand Sonos-systeem Wanneer u het Sonos-muzieksysteem eenmaal hebt geïnstalleerd, kunt u eenvoudig en op elk gewenst moment meer Sonos-componenten toevoegen (tot 32 kamers). Als uw huis ingebouwde bekabeling heeft, kunt u een bekabelde verbinding met de nieuwe Sonos- component(en) maken. Hebt u geen ingebouwde bekabeling, dan kunt u gebruik maken van onze geïntegreerde draadloze technologie. 1. Selecteer een locatie voor de PLAY:3 (zie Locatie selecteren voor richtlijnen voor optimale plaatsing). 2. Sluit het netsnoer aan op de PLAY:3 en op een stopcontact. Druk het netsnoer stevig in de achterkant van de PLAY:3 om er zeker van te zijn dat het goed is aangesloten. Opmerking:Als u een bekabelde verbinding tot stand brengt, sluit u een standaard ethernetkabel aan tussen uw router of een ander Sonos-component (of een actieve netwerkaansluiting in de muur, als de bekabeling is ingebouwd) en een van de poorten van de ethernetswitch op de achterkant van de nieuwe Sonos- component. 3. Kies een van de volgende opties: • Met de Sonos-app op een mobiel apparaat: Selecteer Een speler of SUB toevoegen in het menu Instellingen en volg de aanwijzingen op het scherm om deze component aan het Sonos-systeem toe te voegen. • Met de Sonos-app voor Mac of pc: Selecteer Een speler of SUB toevoegen in het menu Beheren en volg de aanwijzingen op het scherm om deze component het Sonos-systeem toe te voegen aan. Dikke muren, 2,4-GHz draadloze telefoons en andere draadloze apparaten kunnen interfereren met de draadloze netwerksignalen van het Sonos-systeem of die signalen blokkeren. Wanneer u problemen ondervindt nadat u het Sonos-product een plaats hebt gegeven, kunt u één (of meer) van de volgende oplossingen proberen: de Sonos-component verplaatsen, het draadloze kanaal wijzigen waarover het muzieksysteem werkt of een Sonos-product aansluiten op uw router als uw installatie op dit moment draadloos is. Voor aanvullende informatie raadpleegt u Statuslampjes van de speler. Geluid op uw kamer afstemmen (Trueplay™) U kunt uw Sonos-speakers neerzetten waar u maar wilt. Trueplay luistert naar uw kamer en stemt uw speakers af op het geluid waarvan u houdt, ingesteld voor de kamer waarin u luistert (werkt op mobiele apparaten met iOS 8 of hoger). Selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. Kies een kamer en tik op Trueplay Tuning om te beginnen. Opmerking:Trueplay tuning is niet beschikbaar als VoiceOver op uw iOS-apparaat is ingeschakeld. Als u uw speakers wilt tunen, schakelt u VoiceOver op uw apparaat eerst uit en selecteert u vervolgens Instellingen -> Instellingen kamer vanaf de Sonos-app. Stereopaar maken Met de instellingen voor een stereopaar kunt u twee PLAY:1s, PLAY:3's of PLAY:5®'s in dezelfde kamer groeperen om een breder stereogeluid te creëren. In deze configuratie fungeert één component als het linkerkanaal en de andere als het rechterkanaal. U kunt geen gemengd stereopaar maken. De Sonos-

8 Productgids componenten in het stereopaar moeten dezelfde zijn. Als u surroundspeakers wilt toevoegen aan een PLAYBAR-configuratie, raadpleegt u Surroundspeakers. Optimale plaatsing • Wanneer u een stereopaar maakt, staan de twee Sonos-componenten het best zo'n 2,5 meter tot 3 meter van elkaar. • Uw favoriete luisterpositie moet ongeveer 2,5 tot 4 meter van de gekoppelde Sonos-componenten zijn verwijderd. Bij een kleinere afstand hoort u de bas beter, bij een grotere afstand is het stereobeeld beter. Opmerking:De stereo-instellingen kunnen alleen worden gebruikt voor PLAY:1's, PLAY:3's en PLAY:5's. U kunt geen gemengd stereopaar maken. De Sonos- componenten in het stereopaar moeten dezelfde zijn. Met de Sonos-app op een mobiel apparaat 1. Selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. 2. Selecteer de eerste PLAY:3 van het stereopaar. 3. Selecteer Stereopaar maken en volg de aanwijzingen om een stereopaar te maken. Stereopaar scheiden: 1. Selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. 2. Selecteer het stereopaar dat u wilt scheiden (u herkent een stereopaar aan de letters L + R achter de naam van de kamer). 3. Selecteer Stereopaar scheiden.

Sonos PLAY:3 9 Met de Sonos-app voor Mac of pc: 1. Selecteer een van de volgende opties: • Op uw pc selecteert u Instellingen in het menu Beheren. • Op uw Mac selecteert u Voorkeuren -> Instellingen kamer in het Sonos-menu. 2. Kies de PLAY:3 die u wilt koppelen in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. 3. Klik op Stereopaar maken en volg de aanwijzingen om een stereopaar te maken. Stereopaar scheiden: 1. Kies een van de volgende opties: • Op uw pc selecteert u Instellingen in het menu Beheren. • Op uw Mac selecteert u Voorkeuren -> Instellingen kamer in het Sonos-menu. 2. Selecteer het stereopaar dat u wilt scheiden in het keuzemenu Kamerinstellingen voor (u herkent een stereopaar aan de letters L + R achter de naam van de kamer). 3. Klik op de tab Basis, en selecteer Stereopaar scheiden. Surroundspeakers Surroundspeakers toevoegen Het is eenvoudig om twee PLAY:1's, PLAY:3's of PLAY:5's (2e generatie) aan een PLAYBAR te koppelen om als linker- en rechtersurroundkanaal binnen de surroundsoundervaring van Sonos te functioneren. U kunt de surroundspeakers configureren tijdens de installatie of onderstaande stappen volgen om ze toe te voegen. • De Sonos-producten moeten dezelfde zijn. U kunt geen PLAY:1 en PLAY:3 combineren als surroundspeakers. • Volg de instructies voor de configuratie van de surroundspeakers. Maak geen kamergroep of stereopaar omdat de functionaliteit als linker- en rechtersurroundkanaal hiermee niet goed wordt weergegeven. Met de Sonos-app op een mobiel apparaat 1. Ga naar het menu Instellingen en selecteer Instellingen kamer. 2. Selecteer de kamer waarin PLAYBAR staat. 3. Selecteer Surrounds toevoegen. 4. Volg de aanwijzingen om eerst de linker- en vervolgens de rechtersurroundspeaker toe te voegen. Surroundspeakers verwijderen 1. Ga naar het menu Instellingen en selecteer Instellingen kamer. 2. Selecteer de kamer waarop de surroundspeakers zijn aangesloten. Dit verschijnt in het menu Instellingen kamer als Kamer (+LS+RS). 3. Selecteer Surrounds verwijderen. 4. Selecteer Volgende om de surroundspeakers te ontkoppelen van het surround-systeem. Waren dit nieuwe PLAY:1's, dan verschijnen zij als Ongebruikt in het menu Kamers. Gebruikte u de PLAY:1's al eerder, keren zij terug naar de staat van dat moment. U kunt ze nu naar een andere kamer verplaatsen voor individueel gebruik.

10 Productgids Instellingen surround wijzigen De standaardinstelling wordt bepaald bij het kalibreren. Volg onderstaande stappen voor het invoeren van wijzigingen. 1. Ga naar het menu Instellingen en selecteer Instellingen kamer. 2. Selecteer de kamer waarin PLAYBAR en de surroundspeakers staan. Dit verschijnt in het menu Instellingen kamer als Kamer (+LS+RS). 3. Selecteer Geavanceerde Audio -> Instellingen surround. 4. Kies een van de volgende opties: • Surroundspeakers: Selecteer Aan of Uit om het geluid van de surroundspeakers aan of uit te zetten. • Volume van de tv: Sleep je vinger over de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van audio van de tv. • Volume van de muziek: Gebruik de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van muziek. • Muziek afspelen: Kies tussen Sfeervol (standaard, subtiel achtergrondgeluid) of Volledig (harder geluid met een volledig bereik). U kunt alleen het geluid van uw muziek instellen, niet het geluid van uw tv. • Balans van surroundspeakers (iOS): Selecteer Balans van surroundspeakers en volg de aanwijzingen om de balans van de surroundspeakers handmatig in te stellen. Met de Sonos-app voor Mac of pc 1. Selecteer Beheren -> Instellingen (pc) of Sonos -> Voorkeuren (Mac). 2. Selecteer Instellingen kamer als dit links nog niet wordt aangegeven. 3. Kies de kamer waarin PLAYBAR staat in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. 4. Selecteer het tabblad Basis en vervolgens Surroundspeakers toevoegen. 5. Volg de aanwijzingen om eerst de linker- en vervolgens de rechtersurroundspeaker toe te voegen. Surroundspeakers verwijderen 1. Selecteer Beheren -> Instellingen (pc) of Sonos -> Voorkeuren (Mac). 2. Selecteer Instellingen kamer als dit links nog niet wordt aangegeven. 3. Kies de kamer waarin PLAYBAR staat in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. De naam van de kamer verschijnt als Kamer (+LS+RS). 4. Selecteer de tab Basis, en vervolgens Surrounds verwijderen. Waren dit nieuwe PLAY:1's, dan verschijnen zij als Ongebruikt in het venster Kamers. Gebruikte u de PLAY:1's al eerder, keren zij terug naar de staat van dat moment. Instellingen surround wijzigen De standaardinstelling wordt bepaald bij het kalibreren. Volg onderstaande stappen voor het invoeren van wijzigingen. 1. Selecteer Beheren -> Instellingen (pc) of Sonos -> Voorkeuren (Mac). 2. Selecteer Instellingen kamer als dit links nog niet wordt aangegeven. 3. Kies de kamer waarin PLAYBAR en de surroundspeakers staan in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. 4. Selecteer het tabblad Surrounds.

Sonos PLAY:3 11 5. Kies een van de volgende opties: • Surroundspeakers: Schakel het selectievakje in of uit om het geluid van de surroundspeakers in of uit te schakelen. • Volume van de tv: Klik en sleep de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van audio van de tv. • Volume van de muziek: Klik en sleep de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van muziek. • Muziek afspelen: Kies tussen Sfeervol (standaard, subtiel achtergrondgeluid) of Volledig (harder geluid met een volledig bereik). U kunt alleen het geluid van uw muziek instellen, niet het geluid van uw tv. Muziek afspelen Maak een keuze in het Sonos-muziekmenu op uw mobiele apparaat of in het deelvenster MUZIEK op een Mac of pc. Radio Bij Sonos krijgt u een radiogids die directe toegang geeft tot duizenden gratis internetradiostations en uitgezonden programma's. U kunt eenvoudig radioprogramma's van over de hele wereld vinden: muziek, nieuws en andere programma's, inclusief gearchiveerde programma's en podcasts. Als u een internetradiostation wilt selecteren, hoeft u alleen maar Radio te selecteren en een station te kiezen. Muziekservices Een muziekservice is een online muziekwinkel of online service die geluidsbestanden verkoopt per song of per audioboek of op basis van een abonnement. Sonos is compatibel met verschillende muziekservices. Bezoek onze website op www.sonos.com/music voor de meest recente lijst. (Het is mogelijk dat sommige muziekservices in uw land niet beschikbaar zijn. Controleer de website van de muziekservices voor meer informatie.) Als u een abonnement hebt op een muziekservice die compatibel is met Sonos, voegt u de gebruikersnaam en het wachtwoord voor die service toe aan Sonos. U hebt dan directe toegang tot de muziekservice vanaf het Sonos-systeem. 1. Raak om een muziekservice toe te voegen Muziekservices toevoegen aan in het Sonos-muziekmenu. 2. Selecteer de met Sonos compatibele muziekservice die u wilt toevoegen. 3. Raak Aan Sonos toevoegen aan en volg de aanwijzingen op het scherm. Uw gebruikersnaam en wachtwoord worden geverifieerd bij de muziekservice. Wanneer uw referenties zijn geverifieerd, verschijnt de muziekservice in het Sonos-muziekmenu. In sommige landen zijn gratis proefperiodes voor muziekservices beschikbaar. (Controleer de website van de specifieke muziekservices voor meer informatie.) Als een proefperiode voor een muziekservice zichtbaar is in het menu Muziekservices, raakt u deze aan om de service te selecteren. Raak Aan Sonos toevoegen -> Ik ben onbekend met [muziekservice] aan en volg de aanwijzingen om het proefabonnement te activeren. Als u na de proefperiode naar de muziek wilt blijven luisteren, moet u een abonnement nemen op de muziekservice. Lokale muziekbibliotheek Sonos kan muziek afspelen vanaf elke computer of elk NAS-apparaat (Network Attached Storage) in uw thuisnetwerk waarop gedeelde muziekmappen staan (tot 65.000 nummers). Tijdens het installatieproces

12 Productgids wordt stap voor stap uitgelegd hoe u toegang krijgt tot uw lokale bibliotheek, bijvoorbeeld uw iTunes- bibliotheek. U kunt altijd mappen toevoegen aan of verwijderen uit deze lijst. Opmerking:Wij raden u aan om de Sonos-app voor Mac of pc te gebruiken om gedeelde mappen toe te voegen. Voor aanvullende informatie gaat u naar onze website op http://faq.sonos.com/manage. Om met een mobiel apparaat wijzigingen in uw lokale bibliotheek aan te brengen, gaat u naar Instellingen -> Muziekbibliotheek beheren en selecteert u een van de volgende opties: • Voor het toevoegen van een muziekmap selecteert u Instellingen muziekbibliotheek en: • Tikt u op -> Nieuwe share toevoegen (iOS). • Tikt u op Nieuwe share toevoegen (Android). • Voor het verwijderen van een muziekmap selecteert u Instellingen muziekbibliotheek en: • Tikt u op naast de map die u wilt verwijderen (iOS). • Tikt u op de map en selecteert u Share verwijderen (Android). Sonos indexeert uw lokale muziek zodat u muziek kunt weergeven op basis van categorieën (zoals artiesten, albums, componisten, genres of nummers). Als u nieuwe muziek toevoegt, hoeft u alleen de muziekindex maar bij te werken om deze muziek aan uw Sonos-bibliotheek toe te voegen. • Om de muziekindex bij te werken, selecteert u Muziekbibliotheek beheren -> Muziekindex nu bijwerken. Als u wilt dat de muziekindex automatisch elke dag wordt bijgewerkt, selecteert u Updates muziekindex plannen en vervolgens een tijd voor het bijwerken van de muziekindex. Muziek afspelen vanaf uw mobiele apparaat U kunt muziek en podcasts afspelen als deze op een mobiel apparaat zijn opgeslagen en dit apparaat met hetzelfde netwerk als Sonos is verbonden. U kiest in het Menu simpelweg Op dit [mobiele apparaat]. Google Play Music (Android-apparaten) Je kunt muziek afspelen op je Sonos-systeem direct vanaf de Google Play Music-app op een willekeurig Android-apparaat. Deze functie is beschikbaar voor klanten van Google Play Music met een All Access- abonnement of een Standaard-abonnement. Om muziek direct spelen van je Google Play Music-app op het Sonos-systeem af te kunnen, moet je zowel de Google Play Music-app en de Sonos-app op je mobiele apparaat hebben geïnstalleerd. Open de Google Play Music-app en maak verbinding met een kamer of kamergroep op Sonos om muziek af te spelen. Sonos vanaf de Spotify-app bedienen U kunt Spotify altijd vanaf de Sonos-app afspelen. Maar nu kunt u Sonos ook rechtstreeks vanaf de Spotify- app bedienen (alleen Spotify Premium-abonnees). Terwijl u naar muziek luistert in de Spotify-app, selecteert u BESCHIKBARE APPARATEN om verbinding te maken met een Sonos-kamer of -kamergroep.

Sonos PLAY:3 13 Om deze functie te gebruiken is een Sonos-account vereist. Als u geen Sonos-account hebt, kiest u een van de volgende opties: • Op een mobiel apparaat: Ga naar Instellingen -> Geavanceerde Instellingen en kies Sonos vanaf Spotify bedienen. • Op een pc: Ga naar Beheren -> Instellingen en kies Geavanceerd. Ga naar de tab Muziekbronnen en kies Sonos vanaf Spotify bedienen. • Op een Mac: Ga naar Beheren -> Voorkeuren en selecteer Geavanceerd. Ga naar de tab Muziekbronnen en kies Sonos vanaf Spotify bedienen. Instellingen equalizer De Sonos PLAY:3 wordt afgeleverd met voorgeprogrammeerde equalizer-instellingen voor een optimale luisterervaring. Desgewenst kunt u de geluidsinstellingen (bastonen, hoge tonen, loudness of de balans) aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren. 1. Gebruik een Sonos-app op een mobiel apparaat en selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. 2. Raak een kamer aan. 3. Selecteer Equalizer muziek en sleep met uw vinger over de schuifregelaars voor bas, hoge tonen of de balans om instellingen aan te passen. 4. Als u de instelling van de Loudness wilt wijzigen, raakt u Aan of Uit aan. (Als de Loudness aan staat, worden bepaalde frequenties, waaronder de lage tonen, extra versterkt om de geluidskwaliteit te verbeteren.) Ik heb een nieuwe router Als u een nieuwe router hebt aangeschaft of van service provider bent veranderd, moet u na het installeren van de router alle Sonos-producten opnieuw starten. Opmerking: Als de installateur van uw service provider een Sonos-product aansluit op de nieuwe router, hoeft u alleen uw draadloze Sonos-producten opnieuw te starten. 1. Koppel het netsnoer van alle Sonos-producten ten minste 5 seconden los. 2. Sluit ze om de beurt opnieuw aan en begin met het Sonos-product dat op uw router is aangesloten (als dit normaal het geval is). Wacht tot het Sonos-product opnieuw is opgestart. Als het opnieuw starten is voltooid, brandt het statuslampje van elk product wit. Als de installatie van uw Sonos-systeem volledig draadloos is (er geen Sonos-product op uw router is aangesloten), moet u ook het wachtwoord van uw draadloze netwerk wijzigen. Volg onderstaande stappen: 1. Sluit tijdelijk één van de Sonos-spelers met een ethernetkabel op de nieuwe router aan. 2. Ga naar het Sonos-muziekmenu op de controller en selecteer Instellingen. 3. Selecteer Geavanceerd -> Draadloze installatie. Sonos detecteert uw netwerk. 4. Voer het wachtwoord voor uw draadloze netwerk in.

14 Productgids 5. Als het wachtwoord is geaccepteerd, koppelt u de speler los van de router en zet u deze op de oorsponkelijke plaats terug. Ik wil het wachtwoord van mijn draadloze netwerk wijzigen Als uw Sonos-systeem draadloos is ingesteld en u uw wachtwoord voor het draadloze netwerk wijzigt, moet u dit ook op het Sonos-systeem veranderen. 1. Sluit tijdelijk één van de Sonos-spelers met een ethernetkabel op de router aan. 2. Kies één van de volgende opties: • Met de Sonos-app op een mobiel apparaat: selecteer Instellingen -> Geavanceerde instellingen -> Draadloze installatie. • Met de Sonos-app op een pc: selecteer Instellingen -> Geavanceerde instellingen in het menu Beheren. In het tabblad Algemeen kiest u Draadloze installatie. • Met de Sonos-app op een Mac: selecteer Voorkeuren -> Geavanceerd in het Sonos-menu. In het tabblad Algemeen kiest u Draadloze installatie. 3. Voer het nieuwe wachtwoord voor het draadloze netwerk in als u hierom wordt gevraagd. 4. Als het wachtwoord is geaccepteerd, koppelt u de speler los van de router en zet u deze op de oorspronkelijke plaats terug. Statuslampjes van de speler Statuslampjes Status Sonos-product Aanvullende Informatie Knippert wit Opstarten BRIDGE, BOOST, CONNECT, SUB, CONNECT:AMP, DOCK, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Brandt wit Opgestart en aan een Sonos- BRIDGE, BOOST, Je kunt het witte statuslampje in- of (gedempt licht) systeem gekoppeld (normale CONNECT, SUB, uitschakelen in het menu Instellingen werking) CONNECT:AMP, kamer. (Gekoppelde Sonos-producten DOCK, PLAY:1, hebben dezelfde instellingen.) PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Brandt wit Touch-toets(en) actief PLAY:5 (gen2), Licht op als de toetsen worden (helder licht) PLAYBASE geactiveerd.

Sonos PLAY:3 15 Statuslampjes Status Sonos-product Aanvullende Informatie Knippert groen Is ingeschakeld, maar nog BRIDGE, BOOST, Voor een SUB kan dit betekenen dat de niet op het Sonos-systeem CONNECT, SUB, SUB nog niet aan een speaker is aangesloten CONNECT:AMP, gekoppeld. of DOCK, PLAY:1, WAC (draadloze toegang tot PLAY:3, PLAY:5, configuratie) klaar om te PLAYBAR, verbinden PLAYBASE Knippert Surround-audio staat uit of  PLAY:1, PLAY:3, Van toepassing voor een speaker die als langzaam groen SUB-audio staat uit PLAY:5 (gen2), surroundspeaker is ingesteld of voor een SUB SUB die aan een PLAYBAR is gekoppeld. Brandt groen Volume op nul of gedempt CONNECT, CONNECT:AMP, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Knippert oranje Dit gebeurt bij het installeren BRIDGE, BOOST, van SonosNet als op een CONNECT, SUB, knop wordt gedrukt terwijl CONNECT:AMP, het product een huishouden DOCK, PLAY:1, zoekt om toe te voegen. PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Knippert snel Afspelen / Volgende track is CONNECT, Afspelen of volgende track was niet oranje mislukt CONNECT:AMP, mogelijk PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE

16 Productgids Statuslampjes Status Sonos-product Aanvullende Informatie Brandt oranje Dit gebeurt bij het draadloos CONNECT, SUB, Als het oranje lichtje brandt EN het volume installeren als het open CONNECT:AMP, van de speaker wordt automatisch toegangspunt van Sonos PLAY:1, PLAY:3, minder, dan is de speaker in tijdelijk actief is.  PLAY:5, waarschuwingsmodus. Als je het Sonos-systeem PLAYBAR, • Druk op de knop Pauze om de audio niet aan het installeren bent, PLAYBASE stop te zetten. kan dit ook een • Controleer bij Sonos-producten met waarschuwingssignaal zijn. een ventilatieopening (SUB, CONNECT:AMP) of deze niet worden geblokkeerd. • Controleer of kamertemperatuur lager is dan 104°F/40°C. • Haal de speaker, als dit het geval is, uit het directe zonlicht. • Laat de speaker een aantal minuten afkoelen en druk vervolgens op Afspelen om de audio opnieuw te starten. • Neem contact op met de klantenservice als het probleem niet is opgelost. Knippert groen en Speakers worden aan je BRIDGE, BOOST, Koppel de speaker(s) aan je account. Ga wit Sonos-account gekoppeld. CONNECT, SUB, voor meer informatie naar  CONNECT:AMP, http://faq.sonos.com/accountlink. DOCK, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Knippert rood en Partitioneren van speaker is BRIDGE, BOOST, Neem contact op met de klantenservice. wit mislukt CONNECT, SUB, CONNECT:AMP, DOCK, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Knippert rood Time-out bij installeren CONNECT, SUB, Koppel de speaker los, wacht 10 speaker. Dit gebeurt als een CONNECT:AMP, seconden, sluit de speaker weer op speaker zonder deze te PLAY:1, PLAY:3, netstroom aan en installeer de speaker. installeren langer dan 30 PLAY5, minuten op netstroom is PLAYBAR, aangesloten. PLAYBASE

Belangrijke veiligheidsinformatie Waarschuwing: Om het risico van een elektrische schok te voorkomen, mag het systeem niet worden geopend. Sonos-producten mogen in geen enkel geval door iemand anders dan een geautoriseerd Sonos-reparatiecentrum worden gerepareerd. Gebeurt dat wel, dan vervalt de garantie. Neem contact op met de klantenservice van Sonos voor meer informatie. 1. Lees deze instructies. 2. Bewaar deze instructies. 3. Neem alle waarschuwingen in acht. 4. Volg alle instructies op. 5. Gebruik deze apparatuur niet in de buurt van water. 6. Maak de apparaten alleen schoon met een droge, zachte doek. Huishoudelijke schoonmaak- of oplosmiddelen kunnen de afwerking van de Sonos-componenten beschadigen. 7. Installeer apparaten niet in de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren, verwarmingsroosters, kachels of andere apparaten die warmte afgeven. 8. Zorg ervoor dat er niet over de stroomkabel kan worden gelopen en dat deze niet bekneld kan raken, vooral niet bij de stekkers, bij stopcontacten en waar deze het apparaat verlaat. 9. Gebruik alleen door de fabrikant gespecificeerde accessoires. 10. Haal bij onweer of als u het apparaat gedurende een lange periode niet gebruikt, de stekker uit het stopcontact. 11. Laat alle onderhoud door gekwalificeerd Sonos-onderhoudspersoneel uitvoeren. Onderhoud is nodig wanneer het apparaat schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld wanneer een stroomkabel of een stekker is beschadigd, een vloeistof of een voorwerp in het apparaat is terechtgekomen, het apparaat is blootgesteld aan regen of vocht, het apparaat niet naar behoren functioneert of het apparaat op de grond is gevallen. 12. De stekker in het stopcontact moet gemakkelijk bereikbaar zijn om de stroomvoorziening af te kunnen sluiten. 13. Waarschuwing: Stel het apparaat niet bloot aan regen of vocht om het risico op brand of elektrische schokken te beperken. 14. Stel het apparaat niet bloot aan druppels of spatten en plaats geen met vloeistof gevulde voorwerpen, zoals vazen, op het apparaat.

18 Productgids Specificaties Kenmerk Omschrijving Geluid Versterker Drie klasse D digitale versterkers Luidsprekers Luidsprekersysteem met drie drivers: twee drivers voor middentonen (3 inch) en een tweeter. Voor elke driver van het product is er een afzonderlijke versterker. Basradiator Eén naar achter werkende basradiator met een oppervlak van 60 vierkante cm. Stereo-instellingen U kunt twee PLAY:3's in een kamer groeperen, waarbij de ene PLAY:3 fungeert als het linkerkanaal en de andere als het rechterkanaal. Muziek Ondersteunde audiostandaarden  Ondersteunt gecomprimeerde MP3, AAC (DRM-vrij), WMA zonder DRM (waaronder aangekochte downloads van Windows Media), AAC (MPEG4), AAC+, Ogg Vorbis, Apple Lossless, Flac-muziekbestanden (lossless) en niet-gecomprimeerde WAV- en AIFF-bestanden. Geïntegreerde ondersteuning voor de 44,1kHz-samplefrequentie. Extra ondersteuning voor 48-kHz, 32-kHz, 24-kHz, 22-kHz, 16-kHz, 11-kHz en 8- kHz samplerates. MP3 ondersteunt alle frequenties, behalve de 11kHz- en 8kHz-frequentie. Let op: Apple “FairPlay”, WMA, DRM en WMA Lossless worden op dit moment niet ondersteund. Voor eerder gekochte, met DRM beschermde nummers in het Apple “FairPlay”-formaat kan een upgrade worden toegepast. Ondersteunde muziekservices Sonos werkt probleemloos met de meeste muziekservices, waaronder Apple Music™, Deezer, Google Play Music, Pandora, Spotify en Radio door TuneIn, en met services die DRM-vrije downloads aanbieden. Beschikbaarheid van services verschilt per regio. Raadpleeg  http://www.sonos.com/music voor de volledige lijst. Ondersteunde internetradio Streaming MP3, HLS/AAC, WMA Ondersteunde albumhoezen JPEG, PNG, BMP, GIF Ondersteunde afspeellijsten Napster, iTunes, WinAmp en Windows Media Player (.m3u, .pls, .wpl) Netwerktechnologie* Draadloze verbinding Maakt verbinding met het draadloze thuisnetwerk met elke 802.11 b/g/n- router. 802.11n only-netwerkconfiguraties worden niet ondersteund. Verander de instellingen van je router naar 802.11b/g/n of sluit een Sonos-product op je router aan.

Sonos PLAY:3 19 SonosNet™ Extender Voor de versterking en uitbreiding van SonosNET, een beveiligd, met AES gecodeerd, peer-to-peer draadloos mesh-netwerk, specifiek voor het Sonos-systeem, om draadloze interferentie te verminderen. Netwerkbruggen Eén 10- / 100Mbps-ethernetpoort Internetverbinding Internetverbinding vereist voor toegang tot internetradiostations, online- muziekservices and software-updates. (Breedbandverbinding met het internet via een ADSL- of kabelmodem of een LAN vereist.) Voor internet kan de serviceprovider betaling van een afzonderlijke toeslag vereisen. Telefoonkosten (lokaal of interlokaal) kunnen van toepassing zijn. Algemeen Voeding 100 - 240V-wisselstroom, 50/60 Hz, automatisch in te stellen Knoppen op voorpaneel Volume en dempen Ledlampjes op voorpaneel Statuslampje en status Dempen Afmetingen (H x B x D) 132 x 268 x 160 mm Montagegat met schroefdraad 1/4” / 20-draads Gewicht 2,6 kg Bedrijfstemperatuur 0 ºC tot 40 ºC Opslagtemperatuur -20 ºC tot 70 ºC Afwerking Wit met licht metallic grille; zwart met grafiet grille * Specificaties kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd. Meer hulp nodig? • Bezoek onze pagina's met veelgestelde vragen op http://www.sonos.com/support. • Stel ons een vraag op http://www.sonos.com/emailsupport. Feedback over productgids? We horen graag van u! We zullen uw feedback zorgvuldig lezen en gebruiken voor het verbeteren van onze productgidsen. Schrijf ons via: [email protected] Voor problemen met het Sonos-systeem neemt u contact op met onze klantenservice. Stuur een e-mail via http://www.sonos.com/emailsupport.