Sonos PLAY:5 Handleiding

Wednesday, July 19, 2017
Download

DIT DOCUMENT BEVAT INFORMATIE DIE ZONDER VOORAFGAANDE KENNISGEVING KAN WORDEN GEWIJZIGD. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of overgedragen in enige vorm of via enige methode, elektronisch of mechanisch, met inbegrip van maar niet beperkt tot fotokopieën, opnamen, zoekmachines of computernetwerken, zonder schriftelijke toestemming van Sonos, Inc. Sonos en alle Sonos-productnamen en -slogans zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Sonos, Inc. Sonos Reg. U.S. Pat. & Tm. Off. Sonos-producten kunnen beschermd zijn door één of meerdere octrooien. Informatie over deze octrooien kunt u vinden op: sonos.com/legal/patents AirPlay®, Apple Music™, FairPlay®, iPad®, iPhone®, iPod®, iTunes® en OS X® zijn in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerde handelsmerken van Apple, Inc. 'Made for iPod', 'Made for iPhone' en 'Made for iPad' betekent dat een elektronisch accessoire speciaal is ontworpen voor aansluiting op respectievelijk een iPod, iPhone of iPad en door de ontwikkelaar is gecertificeerd dat het voldoet aan de Apple-prestatiestandaarden. Apple is niet verantwoordelijk voor de werking van dit apparaat of het voldoen ervan aan de veiligheidsnormen en regelgeving. Houd er rekening mee dat het gebruik van dit accessoire met iPod, iPhone of iPad invloed kan hebben op de draadloze prestatie. Windows® is een in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. Android™ is een handelsmerk van Google, Inc. Amazon, Kindle, Kindle Fire, het logo van Amazon Kindle en het logo van Kindle Fire zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of zijn filialen. Sonos maakt gebruik van MSNTP-software, ontwikkeld door N.M. Maclaren aan de Universiteit van Cambridge. © Copyright, N.M. Maclaren, 1996, 1997, 2000; © Copyright, University of Cambridge, 1996, 1997, 2000. Alle andere genoemde producten en diensten kunnen handelsmerken of servicemerken van de respectievelijke eigenaars zijn. mei 2017 © 2004-2017 Sonos Inc. Alle rechten voorbehouden.

Sonos PLAY:5 (gen 2) De gloednieuwe PLAY:5® is de ultieme intelligente speaker voor de wereld van vandaag waarin streamen een steeds belangrijkere plaats inneemt. Met meesterlijke intelligentie wordt het geluid zo afgestemd dat de energie en de emotie uit de originele opname van de artiest natuurgetrouw wordt overgebracht. • Hardware en software zijn speciaal ontworpen door Sonos voor een rijk, krachtig HiFi-geluid dat glashelder is op elk volume. • Aangedreven door 3 tweeters en 3 midwoofers, elk met een eigen versterker, perfect afgestemd op de speakers en akoestische architectuur. • Werkt naadloos samen met het volledige assortiment aan Sonos-producten. Een nieuw Sonos-systeem? In een paar stappen is uw Sonos-systeem klaar voor gebruik. Volg de installatie-instructies die bij de PLAY:5 zijn geleverd. Na de installatie kunt u op elk gewenst moment, meer Sonos-producten toevoegen. Aan een bestaand Sonos-systeem toevoegen? Het Sonos-systeem kan eenvoudig kamer voor kamer worden uitgebreid. Als u deze PLAY:5 aan een bestaand Sonos-systeem wilt toevoegen, raadpleegt u Aan een bestaand Sonos-systeem toevoegen.

2 Productgids Uw thuisnetwerk Om de Sonos-app te kunnen gebruiken, moet je apparaat met hetzelfde netwerk als Sonos zijn verbonden. Ga voor hulp naar http://faq.sonos.com/searching. Vereisten Luisteren naar muziekservices, internetradio en muziek die op je computer of NAS-apparaat (Network- Attached Storage) is opgeslagen, is alleen mogelijk als je thuisnetwerk aan onderstaande vereisten voldoet. Opmerking:Het Sonos-systeem biedt gratis, online software-updates waarvoor een snelle internetverbinding nodig is. Je ontvangt deze updates alleen als je het Sonos-systeem hebt geregistreerd, dus vergeet niet om tijdens de installatie het systeem te registreren. We zullen je e-mailadres niet aan andere bedrijven doorgeven. • Een breedbandverbinding via DSL, kabelmodem of glasvezel voor het goed af kunnen spelen van muziekservices. (Als je internetprovider alleen internettoegang via satelliet aanbiedt, ondervind je mogelijk problemen met afspelen vanwege schommelingen in de downloadsnelheid.) • Als je modem geen modem-routercombinatie is en je wilt de automatische online updates van Sonos ontvangen of muziek van een muziekservice streamen, moet je een router in je thuisnetwerk installeren voordat je Sonos aansluit. Opmerking:Sonos communiceert over een 2.4GHz-thuisnetwerk en ondersteunt de 802.11 b/g/n-standaard voor draadloze technologie. 802.11n only- netwerkconfiguraties worden niet ondersteund. Verander de instellingen van je router naar 802.11 b/g/n of sluit een Sonos-product op je router aan. • Sluit een Sonos BOOST of een speaker op je router aan als: • je een groot huis hebt waar de draadloze prestatie niet optimaal is en je de draadloze prestatie van het Sonos-systeem wilt versterken. • je draadloze netwerk zwaar wordt belast door streaming video en internetgebruik en je een apart draadloos netwerk wilt creëren, uitsluitend voor je Sonos-speakers. • je thuisnetwerk alleen de 5GHz-band gebruikt (en niet naar 2.4GHz kan worden overgeschakeld). • je je router hebt ingesteld om alleen 802.11n te ondersteunen en je de instelling niet kunt wijzigen om 802.11 b/g/n te ondersteunen. • Voor het beste resultaat sluit je je computer of het NAS-station waarop je persoonlijke muziekbibliotheek staat met een ethernetkabel op je router aan. Sonos-app U kunt de gratis Sonos-app met alle compatibele apparaten gebruiken, waaronder: • Sonos-app (Android)—Android 4.0 en hoger; voor bepaalde functies is mogelijk een hogere versie vereist. Tik op de knop Play Store of Market op uw Android-apparaat om de gratis Sonos-app van Google Play te downloaden. • Sonos-app (iOS)— iPhone, iPad en iPod touch met iOS-versie 8.0 en hoger; voor bepaalde functies is mogelijk een hogere versie vereist.

Sonos PLAY:5 3 Tik op de knop App Store op uw iPhone, iPod touch of iPad om de gratis Sonos-app te downloaden of download de app van iTunes®. (Als u de app via iTunes downloadt, moet u het systeem eerst synchroniseren om het Sonos-logo op het apparaat te kunnen zien.) • Sonos-app (pc)—Windows® 7 en hoger; voor bepaalde functies is mogelijk een hogere versie vereist. Download van onze website op www.sonos.com/support/downloads. • Sonos-app (Mac)—Macintosh® OS X 10.9 en hoger.  Download van onze website op www.sonos.com/support/downloads. Plaats bepalen PLAY:5 is ontworpen om uitstekende geluidskwaliteit te leveren, waar u deze ook neerzet. Voor een optimaal resultaat houdt u de volgende richtlijnen aan: • De PLAY:5 is een robuuste en krachtige speaker die bij voorkeur op een vlak oppervlak wordt neergezet dat stevig en solide genoeg is om de juiste ondersteuning te bieden. Zorg ervoor dat de rubberen dopjes onder de PLAY:5 helemaal op het oppervlak staan. • Houd rondom de PLAY:5 ten minste 2,5 cm ruimte vrij. • Bij gebruik als enkele luidspreker adviseert Sonos de PLAY:5 horizontaal neer te zetten om stereogeluid over een breed klankbeeld mogelijk te maken. (Een enkele PLAY:5-speaker die verticaal is geplaatst, werkt als mono-speaker, zonder stereo-scheiding.) • Ga naar Informatie over optimale plaatsing van een stereopaar voor informatie over het opstellen als stereopaar. • Plaats de PLAY:5's verspreid over de kamer waar u wilt luisteren (op of bijna op oorhoogte voor het beste resultaat). Pas op: De PLAY:5 is vochtbestendig en kan in de badkamer worden gebruikt; de PLAY:5 is niet waterdicht dus plaats de speler niet in de buurt van water en laat hem niet buiten staan als het regent.

4 Productgids Voorkant PLAY:5 Touch-toetsen Opmerking:De voorplaat van de PLAY:5 kan niet worden verwijderd. Knoeien met de voorplaat kan leiden tot beschadiging van de PLAY:5. Aan/uit Het Sonos-systeem kan altijd aan blijven staan. Het systeem gebruikt bijna geen stroom wanneer er geen muziek wordt afgespeeld. • Om het streamen van audio in alle kamers snel stop te zetten, selecteert u Alles pauzeren in het menu Kamers op een Sonos app. • Om het streamen van audio in één kamer te stoppen, kunt u de knop Afspelen / Pauzeren op de PLAY:5 gebruiken. Statuslampje Geeft de huidige status weer. Bij normale werking is het witte lichtje gedempt, maar dit licht op als de knoppen worden geactiveerd. Indien gewenst kunt u het witte lichtje in Kamer Instellingen uitschakelen. Ga naar Statuslampjes van de speler voor een overzicht van alle statuslampjes. Afspelen / Pauzeren Hiermee schakelt u tussen het afspelen en pauzeren van audio (als u deze knop indrukt, start automatisch de laatst gespeelde muziek tenzij een andere bron wordt geselecteerd). Raak deze knop aan om het streamen van audio te starten of te stoppen.

Sonos PLAY:5 5 Volume omhoog (+)  Bij horizontale plaatsing bevindt de touch-toets Volume omhoog zich aan de rechterkant. Bij verticale plaatsing bevindt de touch-toets Volume omhoog zich Volume omlaag (-) boven het logo. Bij horizontale plaatsing bevindt de touch-toets Volume omlaag zich aan de linkerkant. Bij verticale plaatsing bevindt de touch-toets Volume omlaag zich onder het logo. (Houd de knop ingedrukt om het volume snel te wijzigen.) Volgende track Veeg bij horizontale plaatsing van links naar rechts over de touch- toetsen om naar het volgende nummer te gaan. Veeg bij verticale plaatsing omhoog om naar het volgende nummer te gaan. Vorige track Veeg bij horizontale plaatsing van rechts naar links over de touch- toetsen om naar het vorige nummer te gaan. Veeg bij verticale plaatsing omlaag om naar het vorige nummer te gaan. (De touch-toetsen Volgende / Vorige werken niet bij het luisteren naar een radiostation.)

6 Productgids Achterkant PLAY:5 Knop Verbinden Druk op de tonde knop Verbinden om de PLAY:5 op op uw Sonos- systeem aan te sluiten. Ethernetpoort U kunt een ethernetkabel gebruiken om de PLAY:5 op het thuisnetwerk aan te sluiten. Ingang netvoeding  Gebruik het bijgeleverde netsnoer voor aansluiting op netstroom (bij (~100-240 V, 50-60 Hz) gebruik van een andere dan de meegeleverde voedingskabel komt de garantie te vervallen). 3,5mm-stereo-ingang Ingang gebruiken:  (2 V) Gebruik voor het aansluiten van een draagbare muziekspeler een stereo-audiokabel met een 3,5mm-aansluiting aan beide uiteinden en sluit deze aan op de audio-uitgang van het apparaat en de audio- ingang van de PLAY:5. Gebruik voor het aansluiten van een audiocomponent, bijvoorbeeld een cd-speler, een stereokabel met aan het ene uiteinde een 3,5mm- stekker en het andere uiteinde tulpstekkers (RCA). Steek de 3,5mm- stekker in de audio-ingang van de PLAY:5 en de tulpstekkers (RCA) in de audio-uitgangen van de audiocomponent.

Sonos PLAY:5 7 Aan een bestaand Sonos-systeem toevoegen Als u het Sonos-systeem eenmaal hebt geïnstalleerd, kunt u eenvoudig en op elk gewenst moment meer (tot 32) Sonos-producten toevoegen. 1. Bepaal waar u de PLAY:5 wilt neerzetten. (Lees ook Aan een bestaand Sonos-systeem toevoegen voor richtlijnen over optimale plaatsing.) 2. Sluit het netsnoer aan op de PLAY:5 en op een stopcontact. Steek het netsnoer stevig in het apparaat. Opmerking:Als u een bekabelde verbinding tot stand wilt brengen, sluit u een standaard ethernetkabel aan tussen uw router (of een actieve netwerkaansluiting in de muur, als de bekabeling is ingebouwd) en de ethernetpoort aan de achterkant van het nieuwe Sonos-product. 3. Kies één van de volgende opties: • Met de Sonos-app op een mobiel apparaat: Selecteer Speler of SUB toevoegen in het menu Instellingen. • Met de Sonos-app voor Mac of pc: Selecteer Speler of SUB toevoegen in het menu Beheren. Dikke muren, 2,4 GHz draadloze telefoons en andere draadloze apparaten kunnen interfereren met de draadloze netwerksignalen van het Sonos-systeem of die signalen blokkeren. Wanneer u problemen ondervindt nadat u het Sonos-product een plaats hebt gegeven, kunt u één (of meer) van de volgende oplossingen proberen: het Sonos-product verplaatsen, het draadloze kanaal van het muzieksysteem wijzigen of een Sonos-product aansluiten op uw router als uw installatie op dit moment draadloos is. Geluid op uw kamer afstemmen (Trueplay™) U kunt uw Sonos-speakers neerzetten waar u maar wilt. Trueplay luistert naar uw kamer en stemt uw speakers af op het geluid waarvan u houdt, ingesteld voor de kamer waarin u luistert (werkt op mobiele apparaten met iOS 8 of hoger). Selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. Kies een kamer en tik op Trueplay Tuning om te beginnen. Opmerking:Trueplay tuning is niet beschikbaar als VoiceOver op uw iOS-apparaat is ingeschakeld. Als u uw speakers wilt tunen, schakelt u VoiceOver op uw apparaat eerst uit en selecteert u vervolgens Instellingen -> Instellingen kamer vanaf de Sonos-app. Instellingen equalizer Bij levering van de Sonos PLAY:5 zijn de instellingen van de equalizer vooraf ingesteld om een optimale luisterervaring te garanderen. Indien gewenst kunt u de geluidsinstellingen (bas, treble, balans of loudness) aan uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. 1. Selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. 2. Raak een kamer aan. 3. Selecteer Equalizer muziek en sleep met uw vinger over de schuifregelaars voor aanpassingen. 4. Als u de instelling van de Loudness wilt wijzigen, schakelt u Aan of Uit in. (Als de Loudness is ingeschakeld, worden bepaalde frequenties, waaronder de lage tonen, extra versterkt om de geluidskwaliteit te verbeteren.)

8 Productgids Stereopaar maken Met de stereopaarinstellingen kunt u twee PLAY:1's, PLAY:3's of PLAY:5's in een kamer groeperen om een breder stereogeluid te creëren. In deze configuratie fungeert één apparaat als het linkerkanaal en het andere als het rechterkanaal. U kunt geen gemengd stereopaar maken. De Sonos-producten in het stereopaar moeten dezelfde zijn. Informatie over optimale plaatsing van een stereopaar • Bij het opstellen van een stereopaar staan de twee Sonos-speakers het best zo'n 2,5 tot 3 meter uit elkaar. • Uw favoriete luisterpositie moet ongeveer 2,5 tot 4 meter van de gekoppelde Sonos-producten zijn verwijderd. Bij een kleinere afstand hoort u de bas beter, bij een grotere afstand is het stereobeeld beter. • U kunt ze horizontaal of verticaal neerzetten. Verticaal werkt het best als u in een speciale stoel zit, in het midden van de speakers; horizontale werkt goed als u een geweldige ervaring wilt, maar over een bredere luisterzone, zoals een bank. (Zorg ervoor dat beide speakers dezelfde oriëntatie hebben.) • Bij verticale plaatsing bevindt de knop Volume omhoog zich boven het logo en Volume omlaag onder het logo. • Veeg bij verticale plaatsing omhoog om naar de volgende track en omlaag om naar de vorige track te gaan. Opmerking:Het instellen van een stereopaar kan alleen met twee PLAY:1's, PLAY:3's en PLAY:5's worden gebruikt. U kunt geen gemengd stereopaar maken. De Sonos-componenten in het stereopaar moeten dezelfde zijn.

Sonos PLAY:5 9 Met de Sonos-app op een mobiel apparaat 1. Selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. 2. Selecteer de eerste PLAY:5 van het stereopaar. 3. Selecteer Stereopaar maken en volg de aanwijzingen om een stereopaar te maken. Stereopaar scheiden: 1. Selecteer Instellingen -> Instellingen kamer. 2. Selecteer het stereopaar dat u wilt scheiden (u herkent een stereopaar aan de letters L + R achter de naam van de kamer). 3. Selecteer Stereopaar scheiden. Met de Sonos-app voor Mac of pc: 1. Selecteer een van de volgende opties: • Op uw pc selecteert u Instellingen in het menu Beheren. • Op uw Mac selecteert u Voorkeuren -> Instellingen kamer in het Sonos-menu. 2. Kies de PLAY:5 die u wilt koppelen in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. 3. Klik op Stereopaar maken en volg de aanwijzingen om een stereopaar te maken. Stereopaar scheiden: 1. Kies een van de volgende opties: • Op uw pc selecteert u Instellingen in het menu Beheren. • Op uw Mac selecteert u Voorkeuren -> Instellingen kamer in het Sonos-menu. 2. Selecteer het stereopaar dat u wilt scheiden in het keuzemenu Kamerinstellingen voor (u herkent een stereopaar aan de letters L + R achter de naam van de kamer). 3. Klik op de tab Basis, en selecteer Stereopaar scheiden. Surroundspeakers Surroundspeakers toevoegen Het is eenvoudig om twee PLAY:1's, PLAY:3's of PLAY:5's (2e generatie) aan een PLAYBAR te koppelen om als linker- en rechtersurroundkanaal binnen de surroundsoundervaring van Sonos te functioneren. U kunt de surroundspeakers configureren tijdens de installatie of onderstaande stappen volgen om ze toe te voegen. • De Sonos-producten moeten dezelfde zijn. U kunt geen PLAY:1 en PLAY:3 combineren als surroundspeakers. • Volg de instructies voor de configuratie van de surroundspeakers. Maak geen kamergroep of stereopaar omdat de functionaliteit als linker- en rechtersurroundkanaal hiermee niet goed wordt weergegeven. Met de Sonos-app op een mobiel apparaat 1. Ga naar het menu Instellingen en selecteer Instellingen kamer. 2. Selecteer de kamer waarin PLAYBAR staat. 3. Selecteer Surrounds toevoegen.

10 Productgids 4. Volg de aanwijzingen om eerst de linker- en vervolgens de rechtersurroundspeaker toe te voegen. Surroundspeakers verwijderen 1. Ga naar het menu Instellingen en selecteer Instellingen kamer. 2. Selecteer de kamer waarop de surroundspeakers zijn aangesloten. Dit verschijnt in het menu Instellingen kamer als Kamer (+LS+RS). 3. Selecteer Surrounds verwijderen. 4. Selecteer Volgende om de surroundspeakers te ontkoppelen van het surround-systeem. Waren dit nieuwe PLAY:1's, dan verschijnen zij als Ongebruikt in het menu Kamers. Gebruikte u de PLAY:1's al eerder, keren zij terug naar de staat van dat moment. U kunt ze nu naar een andere kamer verplaatsen voor individueel gebruik. Instellingen surround wijzigen De standaardinstelling wordt bepaald bij het kalibreren. Volg onderstaande stappen voor het invoeren van wijzigingen. 1. Ga naar het menu Instellingen en selecteer Instellingen kamer. 2. Selecteer de kamer waarin PLAYBAR en de surroundspeakers staan. Dit verschijnt in het menu Instellingen kamer als Kamer (+LS+RS). 3. Selecteer Geavanceerde Audio -> Instellingen surround. 4. Kies een van de volgende opties: • Surroundspeakers: Selecteer Aan of Uit om het geluid van de surroundspeakers aan of uit te zetten. • Volume van de tv: Sleep je vinger over de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van audio van de tv. • Volume van de muziek: Gebruik de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van muziek. • Muziek afspelen: Kies tussen Sfeervol (standaard, subtiel achtergrondgeluid) of Volledig (harder geluid met een volledig bereik). U kunt alleen het geluid van uw muziek instellen, niet het geluid van uw tv. • Balans van surroundspeakers (iOS): Selecteer Balans van surroundspeakers en volg de aanwijzingen om de balans van de surroundspeakers handmatig in te stellen. Met de Sonos-app voor Mac of pc 1. Selecteer Beheren -> Instellingen (pc) of Sonos -> Voorkeuren (Mac). 2. Selecteer Instellingen kamer als dit links nog niet wordt aangegeven. 3. Kies de kamer waarin PLAYBAR staat in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. 4. Selecteer het tabblad Basis en vervolgens Surroundspeakers toevoegen. 5. Volg de aanwijzingen om eerst de linker- en vervolgens de rechtersurroundspeaker toe te voegen. Surroundspeakers verwijderen 1. Selecteer Beheren -> Instellingen (pc) of Sonos -> Voorkeuren (Mac). 2. Selecteer Instellingen kamer als dit links nog niet wordt aangegeven. 3. Kies de kamer waarin PLAYBAR staat in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. De naam van de kamer verschijnt als Kamer (+LS+RS).

Sonos PLAY:5 11 4. Selecteer de tab Basis, en vervolgens Surrounds verwijderen. Waren dit nieuwe PLAY:1's, dan verschijnen zij als Ongebruikt in het venster Kamers. Gebruikte u de PLAY:1's al eerder, keren zij terug naar de staat van dat moment. Instellingen surround wijzigen De standaardinstelling wordt bepaald bij het kalibreren. Volg onderstaande stappen voor het invoeren van wijzigingen. 1. Selecteer Beheren -> Instellingen (pc) of Sonos -> Voorkeuren (Mac). 2. Selecteer Instellingen kamer als dit links nog niet wordt aangegeven. 3. Kies de kamer waarin PLAYBAR en de surroundspeakers staan in het keuzemenu Kamerinstellingen voor. 4. Selecteer het tabblad Surrounds. 5. Kies een van de volgende opties: • Surroundspeakers: Schakel het selectievakje in of uit om het geluid van de surroundspeakers in of uit te schakelen. • Volume van de tv: Klik en sleep de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van audio van de tv. • Volume van de muziek: Klik en sleep de schuifregelaar om het volume van de surroundspeakers harder of zachter te zetten voor het afspelen van muziek. • Muziek afspelen: Kies tussen Sfeervol (standaard, subtiel achtergrondgeluid) of Volledig (harder geluid met een volledig bereik). U kunt alleen het geluid van uw muziek instellen, niet het geluid van uw tv. Muziek afspelen Maak een keuze in het Sonos-muziekmenu op uw mobiele apparaat of in het deelvenster MUZIEK op een Mac of pc. Radio Sonos biedt een radiogids met directe toegang tot meer dan 100.000 gratis, voorgeprogrammeerde lokale en internationale radiostations, programma's en podcasts, gestreamd vanaf elk continent. Om een radiostation te selecteren, hoeft u alleen maar Radio door TuneInte selecteren en een station te kiezen. Muziekservices Een muziekservice is een online muziekwinkel of online service die geluidsbestanden verkoopt per song, per audioboek of op basis van een abonnement. Sonos is compatibel met verschillende muziekservices. Bezoek onze website op www.sonos.com/music voor de meest recente lijst. (Het is mogelijk dat sommige muziekservices in uw land niet beschikbaar zijn. Controleer de website van de specifieke muziekservice voor meer informatie.) Als u een abonnement hebt op een muziekservice die compatibel is met Sonos, voegt u de gebruikersnaam en het wachtwoord voor die service toe aan Sonos. U hebt dan direct toegang tot de muziekservice vanaf het Sonos-systeem. 1. Raak om een muziekservice toe te voegen Muziekservices toevoegen aan in het Sonos-muziekmenu. 2. Selecteer de muziekservice die u wilt toevoegen.

12 Productgids 3. Selecteer Aan Sonos toevoegen en volg de aanwijzingen op het scherm. Uw gebruikersnaam en wachtwoord worden geverifieerd bij de muziekservice. Zodra uw referenties zijn geverifieerd, verschijnt de muziekservice in het Sonos-muziekmenu. In sommige landen zijn gratis proefabonnementen voor muziekservices beschikbaar. (Controleer de website van de specifieke muziekservice voor meer informatie.) Als een proefperiode voor een muziekservice zichtbaar is in het menu Muziekservices raakt u deze aan om de service te selecteren. Tik op Aan Sonos toevoegen - > Ik ben onbekend met [muziekservice] en volg de aanwijzingen om het proefabonnement te activeren. Als u na de proefperiode naar de muziek wilt blijven luisteren, neemt u een abonnement op de muziekservice. Lokale muziekbibliotheek Sonos kan muziek afspelen vanaf elke computer of elk NAS-apparaat (Network Attached Storage) in uw thuisnetwerk waarop gedeelde muziekmappen staan (tot 65.000 nummers). Tijdens het installatieproces wordt stap voor stap uitgelegd hoe u toegang krijgt tot uw lokale bibliotheek, bijvoorbeeld uw iTunes- bibliotheek. U kunt altijd mappen toevoegen aan of verwijderen uit deze lijst. Opmerking:Wij raden u aan om de Sonos-app voor Mac of pc te gebruiken om gedeelde mappen toe te voegen. Voor aanvullende informatie gaat u naar onze website op http://faq.sonos.com/manage. Om met een mobiel apparaat wijzigingen in uw lokale bibliotheek aan te brengen, gaat u naar Instellingen -> Muziekbibliotheek beheren en selecteert u een van de volgende opties: • Voor het toevoegen van een muziekmap selecteert u Instellingen muziekbibliotheek en: • Tikt u op -> Nieuwe share toevoegen (iOS). • Tikt u op Nieuwe share toevoegen (Android). • Voor het verwijderen van een muziekmap selecteert u Instellingen muziekbibliotheek en: • Tikt u op naast de map die u wilt verwijderen (iOS). • Tikt u op de map en selecteert u Share verwijderen (Android). Sonos indexeert uw lokale muziek zodat u muziek kunt weergeven op basis van categorieën (zoals artiesten, albums, componisten, genres of nummers). Als u nieuwe muziek toevoegt, hoeft u alleen de muziekindex maar bij te werken om deze muziek aan uw Sonos-bibliotheek toe te voegen. • Om de muziekindex bij te werken, selecteert u Muziekbibliotheek beheren -> Muziekindex nu bijwerken. Als u wilt dat de muziekindex automatisch elke dag wordt bijgewerkt, selecteert u Updates muziekindex plannen en vervolgens een tijd voor het bijwerken van de muziekindex. Muziek afspelen vanaf uw mobiele apparaat U kunt muziek en podcasts afspelen als deze op een mobiel apparaat zijn opgeslagen en dit apparaat met hetzelfde netwerk als Sonos is verbonden. U kiest in het Menu simpelweg Op dit [mobiele apparaat]. Google Play Music (Android-apparaten) U kunt muziek vanaf de Google Play Music-app op een Android-apparaat rechtstreeks op uw Sonos-systeem afspelen. Deze functie is beschikbaar voor klanten van Google Play Music met een All Access-abonnement of een Standaard-abonnement. Om muziek direct af te kunnen spelen van uw Google Play Music-app op het Sonos-systeem, installeert u zowel de Google Play Music-app als de Sonos-app op uw mobiele apparaat.

Sonos PLAY:5 13 Open de Google Play Music-app en maak verbinding met een kamer of kamergroep op Sonos om muziek af te spelen. Sonos vanaf de Spotify-app bedienen U kunt Spotify altijd vanaf de Sonos-app afspelen. Maar nu kunt u Sonos ook rechtstreeks vanaf de Spotify- app bedienen (alleen Spotify Premium-abonnees). Terwijl u naar muziek luistert in de Spotify-app, selecteert u BESCHIKBARE APPARATEN om verbinding te maken met een Sonos-kamer of -kamergroep. Om deze functie te gebruiken is een Sonos-account vereist. Als u geen Sonos-account hebt, kiest u een van de volgende opties: • Op een mobiel apparaat: Ga naar Instellingen -> Geavanceerde Instellingen en kies Sonos vanaf Spotify bedienen. • Op een pc: Ga naar Beheren -> Instellingen en kies Geavanceerd. Ga naar de tab Muziekbronnen en kies Sonos vanaf Spotify bedienen. • Op een Mac: Ga naar Beheren -> Voorkeuren en selecteer Geavanceerd. Ga naar de tab Muziekbronnen en kies Sonos vanaf Spotify bedienen. Audio-ingang gebruiken U kunt een externe bron, bijvoorbeeld een draagbare muziekspeler, op Sonos-spelers met een lijningang aansluiten. Zodra u het apparaat aansluit, wordt het wordt automatisch gedetecteerd. Op een draagbare muziekspeler: Sluit een stereo-audiokabel met een 3,5mm-aansluiting aan beide uiteinden aan op de audio-uitgang van het draagbare apparaat en de audio-ingang van de PLAY:5. Op een externe bron, bijvoorbeeld een cd-speler: Gebruik een audiokabel met een 3,5mm- ministereostekker en tulpstekkers. Sluit het uiteinde met de ministereostekker aan op de PLAY:5 en het uiteinde met de tulpstekkers op de audio-uitgangen van de externe bron. Muziek afspelen Met een mobiel apparaat: Tik in het Menu op Lijningang en kies het apparaat dat u op de lijningang hebt aangesloten. Op een Mac of pc: Kies Lijningang in het Menu. Klik op naast de muziekbron en kies Nu afspelen. Instellingen wijzigen Met een mobiel apparaat: Ga naar Instellingen en kies Instellingen kamer. Selecteer de Sonos-speaker waarop de bron is aangesloten en tik op Lijningang. Op een Mac of pc: Ga naar Beheren -> Instellingen (pc) of Sonos -> Voorkeuren -> Instellingen kamer (Mac). Kies de Sonos-speaker waarop de bron is aangesloten in het vervolgkeuzemenu Instellingen kamer voor en klik op het tabblad Lijningang.

14 Productgids Instellingen: • Naam bron: Selecteer een naam in de lijst. • Geluidsniveau bron: Op basis van het soort bron wordt automatisch een standaard geluidsniveau toegewezen. Als de muziek te zacht klinkt, kunt u een hoger niveau selecteren. Als u het volume echter te hoog zet, is het mogelijk dat de speaker gaat clippen.) • Kamer voor Automatisch afspelen: Selecteer de kamer waarin u wilt dat de op de lijningang aangesloten bron muziek afspeelt wanneer deze met Sonos is verbonden. • Inclusief gegroepeerde kamers Schakel deze optie in als u wilt dat de op de lijningang aangesloten bron in de kamers speelt die met de kamer voor automatisch afspelen zijn gegroepeerd. • Volume Automatisch afspelen gebruiken: Schakel het selectievakje Volume Automatisch afspelen gebruiken in als u de externe bron wilt gebruiken om het volume in de kamer voor automatisch afspelen aan te passen. Gebruik de schuifregelaar om een standaardvolume in te stellen. Ik heb een nieuwe router Als u een nieuwe router hebt aangeschaft of van service provider bent veranderd, moet u na het installeren van de router alle Sonos-producten opnieuw starten. Opmerking: Als de installateur van uw service provider een Sonos-product aansluit op de nieuwe router, hoeft u alleen uw draadloze Sonos-producten opnieuw te starten. 1. Koppel het netsnoer van alle Sonos-producten ten minste 5 seconden los. 2. Sluit ze om de beurt opnieuw aan en begin met het Sonos-product dat op uw router is aangesloten (als dit normaal het geval is). Wacht tot het Sonos-product opnieuw is opgestart. Als het opnieuw starten is voltooid, brandt het statuslampje van elk product wit. Als de installatie van uw Sonos-systeem volledig draadloos is (er geen Sonos-product op uw router is aangesloten), moet u ook het wachtwoord van uw draadloze netwerk wijzigen. Volg onderstaande stappen: 1. Sluit tijdelijk één van de Sonos-spelers met een ethernetkabel op de nieuwe router aan. 2. Ga naar het Sonos-muziekmenu op de controller en selecteer Instellingen. 3. Selecteer Geavanceerd -> Draadloze installatie. Sonos detecteert uw netwerk. 4. Voer het wachtwoord voor uw draadloze netwerk in. 5. Als het wachtwoord is geaccepteerd, koppelt u de speler los van de router en zet u deze op de oorsponkelijke plaats terug. Ik wil het wachtwoord van mijn draadloze netwerk wijzigen Als uw Sonos-systeem draadloos is ingesteld en u uw wachtwoord voor het draadloze netwerk wijzigt, moet u dit ook op het Sonos-systeem veranderen. 1. Sluit tijdelijk één van de Sonos-spelers met een ethernetkabel op de router aan. 2. Kies één van de volgende opties: • Met de Sonos-app op een mobiel apparaat: selecteer Instellingen -> Geavanceerde instellingen -> Draadloze installatie.

Sonos PLAY:5 15 • Met de Sonos-app op een pc: selecteer Instellingen -> Geavanceerde instellingen in het menu Beheren. In het tabblad Algemeen kiest u Draadloze installatie. • Met de Sonos-app op een Mac: selecteer Voorkeuren -> Geavanceerd in het Sonos-menu. In het tabblad Algemeen kiest u Draadloze installatie. 3. Voer het nieuwe wachtwoord voor het draadloze netwerk in als u hierom wordt gevraagd. 4. Als het wachtwoord is geaccepteerd, koppelt u de speler los van de router en zet u deze op de oorspronkelijke plaats terug. Statuslampjes van de speler Statuslampjes Status Sonos-product Aanvullende Informatie Knippert wit Opstarten BRIDGE, BOOST, CONNECT, SUB, CONNECT:AMP, DOCK, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Brandt wit Opgestart en aan een Sonos- BRIDGE, BOOST, Je kunt het witte statuslampje in- of (gedempt licht) systeem gekoppeld (normale CONNECT, SUB, uitschakelen in het menu Instellingen werking) CONNECT:AMP, kamer. (Gekoppelde Sonos-producten DOCK, PLAY:1, hebben dezelfde instellingen.) PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Brandt wit Touch-toets(en) actief PLAY:5 (gen2), Licht op als de toetsen worden (helder licht) PLAYBASE geactiveerd. Knippert groen Is ingeschakeld, maar nog BRIDGE, BOOST, Voor een SUB kan dit betekenen dat de niet op het Sonos-systeem CONNECT, SUB, SUB nog niet aan een speaker is aangesloten CONNECT:AMP, gekoppeld. of DOCK, PLAY:1, WAC (draadloze toegang tot PLAY:3, PLAY:5, configuratie) klaar om te PLAYBAR, verbinden PLAYBASE Knippert Surround-audio staat uit of  PLAY:1, PLAY:3, Van toepassing voor een speaker die als langzaam groen SUB-audio staat uit PLAY:5 (gen2), surroundspeaker is ingesteld of voor een SUB SUB die aan een PLAYBAR is gekoppeld. Brandt groen Volume op nul of gedempt CONNECT, CONNECT:AMP, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE

16 Productgids Statuslampjes Status Sonos-product Aanvullende Informatie Knippert oranje Dit gebeurt bij het installeren BRIDGE, BOOST, van SonosNet als op een CONNECT, SUB, knop wordt gedrukt terwijl CONNECT:AMP, het product een huishouden DOCK, PLAY:1, zoekt om toe te voegen. PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Knippert snel Afspelen / Volgende track is CONNECT, Afspelen of volgende track was niet oranje mislukt CONNECT:AMP, mogelijk PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Brandt oranje Dit gebeurt bij het draadloos CONNECT, SUB, Als het oranje lichtje brandt EN het volume installeren als het open CONNECT:AMP, van de speaker wordt automatisch toegangspunt van Sonos PLAY:1, PLAY:3, minder, dan is de speaker in tijdelijk actief is.  PLAY:5, waarschuwingsmodus. Als je het Sonos-systeem PLAYBAR, • Druk op de knop Pauze om de audio niet aan het installeren bent, PLAYBASE stop te zetten. kan dit ook een • Controleer bij Sonos-producten met waarschuwingssignaal zijn. een ventilatieopening (SUB, CONNECT:AMP) of deze niet worden geblokkeerd. • Controleer of kamertemperatuur lager is dan 104°F/40°C. • Haal de speaker, als dit het geval is, uit het directe zonlicht. • Laat de speaker een aantal minuten afkoelen en druk vervolgens op Afspelen om de audio opnieuw te starten. • Neem contact op met de klantenservice als het probleem niet is opgelost. Knippert groen en Speakers worden aan je BRIDGE, BOOST, Koppel de speaker(s) aan je account. Ga wit Sonos-account gekoppeld. CONNECT, SUB, voor meer informatie naar  CONNECT:AMP, http://faq.sonos.com/accountlink. DOCK, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE

Sonos PLAY:5 17 Statuslampjes Status Sonos-product Aanvullende Informatie Knippert rood en Partitioneren van speaker is BRIDGE, BOOST, Neem contact op met de klantenservice. wit mislukt CONNECT, SUB, CONNECT:AMP, DOCK, PLAY:1, PLAY:3, PLAY:5, PLAYBAR, PLAYBASE Knippert rood Time-out bij installeren CONNECT, SUB, Koppel de speaker los, wacht 10 speaker. Dit gebeurt als een CONNECT:AMP, seconden, sluit de speaker weer op speaker zonder deze te PLAY:1, PLAY:3, netstroom aan en installeer de speaker. installeren langer dan 30 PLAY5, minuten op netstroom is PLAYBAR, aangesloten. PLAYBASE Belangrijke veiligheidsinformatie Waarschuwing: Om het risico van een elektrische schok te voorkomen, mag het systeem niet worden geopend. Sonos-producten mogen in geen enkel geval door iemand anders dan een geautoriseerd Sonos-reparatiecentrum worden gerepareerd. Gebeurt dat wel, dan vervalt de garantie. Neem contact op met de klantenservice van Sonos voor meer informatie. 1. Lees deze instructies. 2. Bewaar deze instructies. 3. Neem alle waarschuwingen in acht. 4. Volg alle instructies op. 5. Gebruik deze apparatuur niet in de buurt van water. 6. Maak de apparaten alleen schoon met een droge, zachte doek. Huishoudelijke schoonmaak- of oplosmiddelen kunnen de afwerking van de Sonos-producten beschadigen. 7. Installeer apparaten niet in de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren, verwarmingsroosters, kachels of andere apparaten die warmte afgeven. 8. Zorg ervoor dat er niet over de stroomkabel kan worden gelopen en dat deze niet bekneld kan raken, vooral niet bij de stekkers, bij stopcontacten en waar deze het apparaat verlaat. 9. Gebruik alleen door de fabrikant gespecificeerde accessoires. 10. Haal bij onweer of als u het apparaat gedurende een lange periode niet gebruikt, de stekker uit het stopcontact. 11. Laat alle onderhoud door gekwalificeerd Sonos-onderhoudspersoneel uitvoeren. Onderhoud is nodig wanneer het apparaat schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld wanneer een stroomkabel of een stekker beschadigd is, een vloeistof of een voorwerp in het apparaat is terechtgekomen, het apparaat is blootgesteld aan regen of vocht, het apparaat niet naar behoren functioneert of het apparaat op de grond is gevallen.

18 Productgids 12. De stekker in het stopcontact moet gemakkelijk bereikbaar zijn om de stroomvoorziening af te kunnen sluiten. 13. Waarschuwing: Stel het apparaat niet bloot aan regen of vocht om het risico op brand of elektrische schokken te beperken. 14. Stel het apparaat niet bloot aan druppels of spatten en plaats geen met vloeistof gevulde voorwerpen, zoals vazen, op het apparaat. Specificaties Kenmerk Omschrijving Geluid Hardware en software zijn speciaal ontworpen door Sonos voor een rijk, krachtig HiFi-geluid dat glashelder klinkt op elk volume. Speakers Speakersysteem met zes drivers, drie 10cm-midwoofers, twee 20mm- tweeters en één centrale 23mm-tweeter, elk met een eigen versterker, eigen ontwerp en perfect afgestemd op de luidsprekers en de akoestische architectuur. Stereopaar Stel twee PLAY:5's op als aparte linker- en rechterkanaalspeaker en creëer een weidser, grootser en dieper geluid. 5.1 Home cinema Voeg twee PLAY:5-speakers toe aan PLAYBAR en SUB voor een waarheidsgetrouwe surroundsoundervaring. Muziek Ondersteunde audiostandaarden Ondersteunt gecomprimeerde MP3, AAC (DRM-vrij), WMA zonder DRM (waaronder aangekochte downloads van Windows Media), AAC (MPEG4), AAC+, Ogg Vorbis, Apple Lossless, Flac-muziekbestanden (lossless) en niet-gecomprimeerde WAV- en AIFF-bestanden. Geïntegreerde ondersteuning voor de 44,1kHz-samplefrequentie. Extra ondersteuning voor 48-kHz, 32-kHz, 24-kHz, 22-kHz, 16-kHz, 11-kHz en 8- kHz samplerates. MP3 ondersteunt alle frequenties, behalve de 11kHz- en 8kHz-frequentie. Let op: Apple “Fairplay”, WMA, DRM en WMA Lossless worden op dit moment niet ondersteund. Voor eerder gekochte, met DRM beschermde nummers in het Apple “Fairplay”-formaat kan een upgrade worden toegepast. Ondersteunde muziekservices Sonos werkt probleemloos met de meeste muziekservices, waaronder Apple Music™, Deezer, Google Play Music, Pandora, Spotify en Radio door TuneIn, en met services die DRM-vrije downloads aanbieden. Beschikbaarheid van services verschilt per regio. Raadpleeg  http://www.sonos.com/music voor de volledige lijst. Ondersteunde internetradio Streaming MP3, HLS/AAC, WMA Ondersteunde albumillustraties JPEG, PNG, BMP, GIF Ondersteunde afspeellijsten Napster, iTunes, WinAmp en Windows Media Player (.m3u, .pls, .wpl)

Sonos PLAY:5 19 Kenmerk Omschrijving Netwerktechnologie* Draadloze verbinding Maakt verbinding met het draadloze thuisnetwerk met elke 802.11 b/g/n- router. 802.11n only-netwerkconfiguraties worden niet ondersteund. Verander de instellingen van je router naar 802.11 b/g/n of sluit een Sonos-product op je router aan. SonosNet™ Extender Voor de versterking en uitbreiding van SonosNET, een beveiligd, met AES gecodeerd, peer-to-peer draadloos mesh-netwerk, specifiek voor het Sonos-systeem, om draadloze interferentie te verminderen. Ethernetpoort Eén 10- / 100Mbps-ethernetpoort Internetverbinding Internetverbinding vereist voor toegang tot internetradiostations, online- muziekservices and software-updates. (Breedbandverbinding met het internet via een ADSL- of kabelmodem of een LAN vereist.) Een serviceprovider kan voor internetfunctionaliteit apart kosten in rekening brengen. Telefoonkosten (lokaal of interlokaal) kunnen van toepassing zijn. Algemeen Voeding AC 100 - 240 V~ 50/60 Hz, 2,3 A, universele ingang Toetsen Volume + / -, Afspelen / Pauzeren, Volgende Track, Vorige Track; veeg horizontaal over de touch-toetsen om naar het volgende of vorige nummer te gaan. Statuslampjes Licht geeft de status van de PLAY:5 aan Audio-ingang Automatisch detecterende audio-ingang (3,5 mm) Microfoons Bij speakers met een serienummer beginnend met 1703 of lager zijn twee microfoons ingebouwd. Deze microfoons zijn niet ingeschakeld en kunnen niet worden gebruikt. Speakers met een serienummer beginnend met 1704 en hoger hebben geen microfoons. Ga voor verdere vragen naar www.sonos.com/support. Afmetingen (H x B x D) 364 (b) x 203 (h) x 154 (d) mm Gewicht 6,36 kg Schroefdraadmontage Geen Bedrijfstemperatuur 0 ºC tot 40 ºC Opslagtemperatuur -20 ºC tot 70 ºC Vochtbestendig Bestand tegen hoge vochtigheid, zoals in een badkamer met een werkende douche, maar de PLAY:5 is niet waterdicht of waterbestendig. Afwerking Wit of zwarte (matte afwerking), grafietkleurige voorplaat Inhoud verpakking PLAY:5, netsnoer, ethernetkabel, snelstarthandleiding en boekje over regelgeving

20 Productgids * Specificaties kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd. Feedback over productgids? We horen graag van u! We zullen uw feedback zorgvuldig lezen en gebruiken voor het verbeteren van onze productgidsen. Schrijf ons via: [email protected] Voor problemen met het Sonos-systeem neemt u contact op met onze klantenservice. Stuur een e-mail via http://www.sonos.com/emailsupport. Meer hulp nodig? • Bezoek onze pagina's met veelgestelde vragen op http://www.sonos.com/support. • Stel ons een vraag op http://www.sonos.com/emailsupport.